N-VA vraagt overleg tussen politie en burger voor een veilig Liedekerke

Op 18 november 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Veiligheid

Op de gemeenteraad van donderdag 17 november werd door de N-VA-fractie, bij monde van Peter Droeshout, de vraag gesteld welke acties er door de gemeente worden ondernomen om de recente en aanhoudende inbraakgolf in te dijken.

 

De gemeente zet inderdaad de klassieke middelen in: meer blauw op straat, camerabewaking, anonieme politiecontroles, enz. Ondanks dat de politieaanwezigheid sinds enkele dagen ook meer zichtbaar is, blijft de perceptie van de burger dat ze in de steek gelaten worden en dat is vooral te wijten aan een gebrekkige communicatie naar de burger toe die erg laat kwam.

 

Bovendien laat de gemeente kansen liggen: het sensibiliseren van de burger om na te gaan in hoeverre ze verzekerd zijn tegen diefstal, alertheidscampagnes, mogelijks een inbraakpremie voor mensen die hun huizen extra beveiligen tegen diefstal, …

 

Maar hét allerbelangrijkste punt: de samenwerking met de informele sociale controlediensten, de zogeheten “burgerwacht”. 

Burgemeester Steven Van Linthout (CD&V plus) gaf al te kennen dat hij deze liever niet in actie ziet komen. Droeshout haalde aan dat het net nuttig kan zijn met hen rond de tafel te gaan zitten en de onderlinge verhouding te bespreken tussen de formele diensten, de politie, en deze burgerwachten. Wat kan en wat kan niet? Tenslotte dienen ze hetzelfde doel: de gemeente veiliger maken, de burger het gevoel geven dat ze veilig zijn. Nu wordt de burger enkel in de passieve rol van het “melden” geduwd. En daar nemen ze geen genoegen mee.

 

Een veilig Liedekerke, daar kan je toch alle hulp voor gebruiken? #samenvooreenveiligliedekerke

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is