Samenstelling GECORO Liedekerke niet rechtsgeldig en niet onpartijdig

Op 24 mei 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Op de gemeenteraad van donderdag 23 mei stelde het gemeentebestuur de samenstelling van de GECORO (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening) voor. Oppositiepartij N-VA legde echter meerdere pijnpunten van het voorstel bloot, zo blijkt de samenstelling zelfs de genderpariteit niet te respecteren en kan dus bijgevolg geen rechtsgeldig advies leveren.

 

N-VA fractieleider Berdien Van Den Abeele laakte op de gemeenteraad van donderdagavond de aanduiding van de leden van de GECORO (gemeentelijke commissie Ruimtelijke Ordening).  “Deze commissie adviseert omtrent alles wat met ruimtelijke ordening te maken heeft, zoals stedenbouwkundige verordeningen, bezwaarschriften, vergunningsaanvragen, ... Een zeer belangrijk adviesorgaan dus.”, verduidelijkte Van Den Abeele het aanwezige publiek. 

 

In een GECORO zetelen experten (bv. architecten, landmeters, ingenieurs, mensen actief binnen de mobiliteitssector…) en vertegenwoordigers uit de maatschappelijke geledingen (handelaars, werknemers, werkgevers, natuurpunt, …). 

 

De N-VA-fractie gaf bij monde van Berdien Van Den Abeele het gemeentebestuur echter een 0/10 voor de voorgestelde samenstelling. 

 

Gebrek aan burgerparticipatie

Ondanks de verkiezingsbelofte van de meerderheidspartijen omtrent burgerparticipatie liet het gemeentebestuur hier een grote kans liggen om deze belofte in daden om te zetten.

Berdien Van Den Abeele: “Begin dit jaar werden ettelijke duizenden euro’s belastinggeld betaald voor twee sessies “wat is burgerparticipatie?”.   Het nieuwe bestuur had beloofd hier volop werk van te maken.  We werden opnieuw een teleurstelling rijker.  De meerderheidspartijen CD&V plus, sp.a vooruit en Open VLD hebben de Liedekerkenaar koudweg de mogelijkheid ontzegd zich kandidaat te stellen tot deze commissie.  Noch in het infoblad van Liedekerke, noch op de website, noch op sociale media werd een oproep gelanceerd waarbij de burger zich kandidaat kon stellen.  Nochtans heeft de gemeente wel een dergelijke oproep gelanceerd voor een ander adviesorgaan (het lokaal overleg kinderopvang).  Waarom kon dit niet voor een belangrijk adviesorgaan als de commissie ruimtelijke ordening?”

 

Daarnaast stelde N-VA Liedekerke vast dat van de 15 personen die werden voorgedragen 4 mensen tot het gemeentepersoneel beho(o)r(d)en, dit hoewel sterk wordt afgeraden om deze mensen te laten zetelen vermits dit tot belangenconflicten kan leiden.  Daarnaast zijn nog eens 3 leden bestuurslid bij één van de politieke partijen in de meerderheid.  Nog een ander persoon is de echtgenoot van een gemeenteraadslid behorende tot de meerderheid.  Wanneer gemeenteraadslid Berdien Van Den Abeele vroeg of er zo nog kan gesproken worden van een onafhankelijk adviesorgaan, liet het gemeentebestuur de vraag onbeantwoord.  Voor N-VA Liedekerke kan een dergelijke samenstelling niet!

 

Samenstelling GECORO niet rechtsgeldig

Tot slot mag in de GECORO maximaal 2/3de van de leden van hetzelfde geslacht zijn, zo niet kan deze commissie geen rechtsgeldig advies leveren.  Wanneer de N-VA-fractie opmerkte dat aan deze voorwaarde niet werd voldaan, gaf Dirk Lodewijk (schepen van ruimtelijke ordening, sp.a vooruit) aan dit risico wel te willen nemen. “Zonder blikken of blozen bekent het gemeentebestuur dat ze weten dat deze GECORO niet volgens de regels is samengesteld, en dat ze hoopten dat dit even onder de radar zou passeren.”

 

N-VA Liedekerke heeft zich dan ook ten stelligste verzet tegen de goedkeuring van de leden van de commissie en vroeg alsnog een nieuwe oproep tot kandidaatstelling.  Omdat het gemeentebestuur op geen enkele van de vragen een antwoord kon geven, werd het agendapunt verdaagd naar de volgende gemeenteraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is