N-VA Liedekerke treedt in constructief overleg met alle politieke partijen

Op 1 maart 2019, over deze onderwerpen: Financiën, Gemeenteraad, Mobiliteit & Openbare Werken

Op de gemeenteraad van januari 2019 lanceerde Berdien Van Den Abeele namens de N-VA fractie het voorstel tot oprichting van gemeenteraadscommissies. Het voorstel van Berdien Van Den Abeele kon rekenen op héél wat bijval uit de andere fracties, en op maandag 25 februari traden de politieke partijen in onderling overleg om samen de modaliteiten van de commissies verder uit te werken.

 

Inspraak van de burger en burgerparticipatie stonden centraal in alle verkiezingsprogramma’s.  Een  grotere betrokkenheid van de burger draagt bij tot een vervolmaking van de lokale democratie, het verhoogt de acceptatiegraad van het optreden van het gemeentebestuur en het zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van het beleid.  

 

Burgerparticipatie werd tevens opgenomen in de beleidsprioriteiten van de huidige coalitie en werd goedgekeurd door alle fracties binnen onze gemeente.  Dit begrip dient echter nog concreet ingevuld te worden.

 

Op 15 februari 2019 werd door de Gemeente Liedekerke een eerste gespreksavond georganiseerd rond burgerparticipatie: deze had tot doel te brainstormen rond het begrip zelf en hoe deze kan gerealiseerd worden.  Een tweede gespreksavond vond plaats op 28/02/2019.  

 

N-VA Liedekerke wenst echter een stap verder te gaan en vroeg de oprichting van twee gemeenteraadscommissies: één voor mobiliteit, openbare werken en ruimtelijke ordening en één voor financiën, personeel en administratie.  

Doel van deze commissies is de beslissingen van de gemeenteraad grondiger aan te pakken, beter voor te bereiden, adviezen te formuleren en de kloof tussen meerderheid en oppositie te dichten.  Op deze gemeenteraadscommissies kunnen deskundigen gehoord worden, net als belanghebbenden. Concreet ziet N-VA Liedekerke hierin een mogelijkheid om na het raadplegen van de burgers (de burgerparticipatie) te waken over het daadwerkelijk “de daad bij het woord voegen” en dit in elke stap van het beleidsproces.  

 

Een informeel overleg om de uitwerking van deze commissies verder te bespreken vond plaats op maandag 25/02/2019 alwaar volgende personen de verschillende partijen vertegenwoordigden:

 

  • Voor N-VA: Berdien Van Den Abeele, Piet Van den Borre, Kris Asselman en Valerie Van Merris;
  • Voor CD&V plus: Steven van Linthout, Etienne Schouppe, Rita Triest en Geert Bronselaer;
  • Voor sp.a vooruit: Dirk Lodewijk, Katia Segers, Johnny Van Droogenbroeck, Hans Eylenbosch en     Jan Velleman;
  • Voor Open VLD: Patrick Asselman, Danie Monfrans en Rika De Schyver;
  • Voor Vlaams Belang: Ben Bessemans.

 

De meerderheid erkende  dat het gemeentelijk apparaat kan verbeterd worden.  Ook de samenwerking tussen meerderheid en oppositie dient beter vorm te krijgen.  De partijen waren het erover eens dat er enerzijds werk moet worden gemaakt van burgerparticipatie en van een sterke uitwerking van de verschillende adviesraden (milieuraad, jeugdraad, cultuurraad, Gecoro,…).  

N-VA Liedekerke drong er op aan dat er ook sterke “buffer” wordt uitgewerkt tussen burger en de adviesraden enerzijds en de gemeenteraad en het college van Burgemeester en Schepenen anderzijds.  Alleen op die manier kunnen de ideeën van de burger en de adviezen van de adviesraden vertaald worden in een goed en sterk beleid.  

 

De volgende afspraken werden tussen de partijen gemaakt:

 

  • het college van Burgemeester en Schepenen zorgt op korte termijn voor een nieuwe, sterke samenstelling van de verschillende adviesraden en maakt een analyse van de werking van deze adviesraden;
  • het bestuur werkt haar voorstel tot meerjarenplanning en beleidsnota uit.  Deze zouden tegen komende zomer moeten gekregen hebben;
  • vervolgens zal per beleidsdomein gekeken worden of en hoe een eventuele commissie kan opgericht worden: er zal met alle partijen opnieuw overlegd worden hoe deze commissies zullen worden samengesteld en binnen welke modaliteiten deze zullen werken.

 

Het constructief informeel overleg van 25 februari ll. betrof een samenwerking tussen meerderheid en oppositie en schept een precedent in Liedekerke.  Nooit eerder vond een dergelijk overleg tussen alle fracties plaats in Liedekerke.

 

N-VA Liedekerke is dan ook zeer verheugd dat zij de deur tot een vernieuwing van de beleidsorganen en een beleid op maat van de burger alvast op een kier heeft kunnen zetten.  N-VA Liedekerke zal niet nalaten om dit verder op te volgen en er in de komende maanden dan ook aan te dringen dat dit dossier en het voorstel tot oprichting van commissies verder vorm krijgt.

 

De kracht van de verandering werkt!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is